duminică, 25 septembrie 2011

Descoperirea mileniului

Una din pasiunile mele e astronomia si tot ce tine de acest domeniu,adica fizica relativista.Desi nu inteleg mare lucru din formulele fizice si matematice care stau la baza existentei noastre si a Universului intreg ,ma stradui sa inteleg ce ,de ce si mai ales cum a fost posibila aparitia Universului .
Teoriile moderne ne explica ,sau incearca sa explice ce a fost la inceput .Cea mai populara teorie este BIG-BANGUL ,cand la un moment dat in simplu punct a adunat atat de multa energie incat a explodat si s-a transformat in ceea ce vedem noi astazi .
Totul este dovedit prin calcule matematice pana la cel mai mic detaliu,dar lipseste ceva ...particula Higgs ,care ar da "cosistenta" materiei ,adica masa materiei .
De aproape trei ani aproximativ 3000 de cercetatori muncesc zi si noapte la CERN pentru a detecta ,in sfarsit , aceasta particula si pentru demonstra veridicitatea teoriei Big -Bangului.
Dar .... stupoare .Dupa nu mai mult de 15.000 de experimente si 3 ani de munca se pare ca aceasta particula ori nu exista ,ori e foarte bine ascunsa dar,au costatat o anomalie :particule elementare ale materiei(neutrino) care au depasit cu 6km viteza luminii!!!!
Consecintele acestei descoperiri sunt "catastrofale" pentru fizica moderna.Daca se dovedeste ca aceste experimente sunt exacte ,tot ce am invatat la scoala la orele de fizica relativista, va trebuii sa aruncam la gunoi si sa ne punem serios cu burta pe carte ..alta carte .
Nu numai ca faimoasa ecuatie e=mc2 e eronnata ,dar intrega filosofie a fizicii cuantice va trebui reconsiderata .
Daca un neutrino depaseste viteza luminii ,practic acesta calatoreste in timp,iar odata cu acest fenomen apar si paradoxurile .
Se pare ca depasind viteza luminii ,aceste particule ar putea ajunge la destinatie inainte ca ele sa fi fost emise !!!Deci automat ar fi calatorit in timp.
Dar , s-ar putea ca totusi Eistein sa nu fi gresit si teoria s-a sa fie corecta .
Cum ?Pai explicatia ar fi mai fantezista ca prima .Acum stim ca traim intr-o lume tridimensionala plus timpul ,dar se pare ca ar fi defapt 11 dimensiuni,iar acesti neutrino ar fi gasit o scurtatura printr-o alta dimensiune ,adica ar fi trisat ,explicandu-se in felul acesta avansul pe care l-au avut la finish .
La ora actuala socul este atat de puternic, in lumea stiintifica ,incat reactiile sunt pe masura .
Acum oamenii de stiinta asteapta replicarea acestor experimente in alte doua locatii care pot repeta experimentul ,una in SUA iar cealalta locatie in Japonia.
Asteptam si noi concluzionarea rezultatelor din celelalte locatii,dar ma indoiesc ca cercetatorii de la CERN au dat publicitatii o asemenea informatie daca nu erau convinsi ca ceea ce au descoperit este intr-adevar exceptional ,eu as numio descoperirea mileniului.

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Praf de stele

Asa a inceput totul ,nori de praf rascoliti de prabusiri gravitationale ,au inceput sa se roteasca incet amagiti de caldura unuei stele abia nascute.


Azi ,dupa ce au prins curaj ,se invart intr-un dans ritualic de o precizie extraordinara in jurul Dumnezeului lor - Soarele.


O fac de milioane de ani si o vor faceo inca atatea milioane ,glorificand maretia care nu are o scara de masura .


Neptun,cea mai indepartata dintre planete ,abia zareste Zeul prin pacla de bezna inghetata .


In timp ce Mercur se topeste invaluit de Zeu intr-o imbratisare mortala .Apropierea il orbeste si il incendiaza .


Rasfatata Sistemului Solar ,asemeni unui margaritar, este pus in loc de cinste .E insarcinata de Zeu cu viata .Poarta cu mandrie Creatia suprema -OMUL.


Cand te gandesti ca totul s-a ivit din praf de stele apuse in amurg ,te face sa te intrebi :
"Ce este omul,si fiul omului ca sa fie bagat in seama?"

Minunatii nemaivazute incanta priviri a generatii de muritori ,care duc cu ei doar amintiri a unui paradis uitat in negura vremilor .


Departe si mai aproape ,inele incojurand o planeta (Saturn) iar jos alte inele inconjurand un Sistem Solar ,unul dintre cele mai pretioase .Se pierde in negru Universului pastrand tacut secretul vietii .Rostogolindu-se in abisuri fara margini indreptandu-se spre nicaieri .


Aici lumea noastra se termina .Te-ai gandit vreodata cat de marunt esti ?Cat de scurta e viata ? Daca nu ,e timpul sa incepi sa o faci .

joi, 15 septembrie 2011

Cerul lunii septembrie

Cerul lunii septembrie intr-o descriere mai mult decat facila ,pe intelesul tuturor.
Calatorie placuta .

miercuri, 14 septembrie 2011

Si totusi ,se vede

Desi stele,nebuloasele si galaxiile par sa stea nemiscate ,ele se misca ,din cauza spatiilor foarte vaste aceasta miscare e inperceptibila ochiului uman intr-o viata .
O exceptie gasim totusi in constelatia Velelor ,la 1500 de ani lumina de noi ,vizibila pe cerul sudic.
Este vorba de jetul nascut din chinurile facerii noii nascute stele Herbig Haro 47(HH47).
Jetul se misca cu o viteza incredibila ,incat compiland fotografiile facute de telescopul Hubble in perioada 1994-2008, sa rezulte un filmulet in care sa ni se arate viteza cu care se misca acest nor de gaze si plasma.
Noru s-a imprastiat pe o distanta egala cu de 10.ooo ori distanta Pamant -Soare si continua sa se disperseze cu o viteza de 160 de km/ora.
Sudierea acestui nor de plasma ofera indicii despre cum s-a nascut HHH47 ,dar si despre inceputul violent al propriei nostre stele .




*daca nu porneste clipul ,schimbati rezolutia clipului la una superioara sau inferioara.

marți, 13 septembrie 2011

Voyager 2

Anul acesta au trecut 34 de ani de cand au fost lansate in spatiu de pe Cape Canaveral ,la bordul lui Titan III ,sondele spatiale Voyager 1 si Voyager 2 .
Desi numita Voyager 2,sonda a fost trimisa prima din cauza unor decalari survenite lansarii lui Voyager 1,care ulterior a fost lansata ceva mai tarziu ,dar cu o viteza mult mai mare .
Vedeta a ramas Voyager 2 ,care si acum ,la 34 de ani de la lansare, inca transmite date spre Pamant cu o viteza de 160 de biti pe secunda.
Initial ,sonda avea o misiune modesta,si anume de a studia sistemul Jovian ,adica Jupiter si cel Saturnian .
Ghinionul pare ca insoteste misiune inca de la inceput cand bratul cu instumentele stiintifice al sondei nu se extinde la maxim ,dar cu toate astea el functiona in parametrii normali.
Pe data de 10 decembrie 1977 ,Voyager 2 intra in centura de asteroizi ,ce desparte planetele Jupiter de Marte iar dupa 9 zile este depasita de Voyager 1 care fusese lansata dupa 14 zile .
Cu o defectiune la sistemul radio ,sonda intra pe taramul lui Jupiter pe data de 25 aprilie 1979.
Aici zaboveste 4 luni in care face cateva descoperiri importante :
-sunt observati pentru prima data satelitii Andrastea ,Metis si Theba
-lipsa oricarui relief pe Europa
-inelele lui Jupiter ,foarte fine ,nedetectate pana atunci de pe Pamant
-a fost stabilita provenienta marii pete rosii ,care este defapt un anticiclon ce dureaza de 400 de ani

-vulcanismul extrem de pe Io
Folosind Jupiter ca o rampa ,Voyager2 plonjeaza in adancuri pentru a intalni un alt gigant :Saturn.
Dupa doi ani de calatorie ,intalnirea cu sistemul Saturnian are loc pe data de 5 iunie 1981.
Sunt studiate atmosfera gigantului dar si satelitii acestuia Titan, Enceladus, Iapetus, Hyperion, Helene, Dione, Calypso, Mimas, Pandora, Atlas, Janus, Epithemeus, Telesto, Tethys, Rhea sau Phoebe.






Paraseste Saturn ,in stare exceptionala ,fapt pentru care specialistii de pe Pamant hotarasc prelungirea misiunii sondei .




Apropierea de Titan face posibila calcularea unei noi traectorii care sa o trimita pe Voyager2 in afara sistemului Solar nu inainte de o intalnirea cu Uranus.Astfel pe 25 sepembrie 1981 paraseste sistemul Saturnian,iar in noiembrie 1985 ajunge in vecinatatea lui Uranus.
Toate datele pe care le stim despre aceasta lume indepartata provin de la Voyager 2,o alta misiune NASA spre Uranus este programata abia in 2020-2023.
S-a descoperit ca axa planetei este inclinata cu 97,77 grade.Este cea mai mare deviatie din sistemul solar ,distorsionand pozitia polilor magnetici ai planetei .O alta ciudatenie a planetei Uranus e ca desi un pol se afla in intuneric jumate de an (uranian),iar cealalta jumatate la lumina ,temperatura stratului de nori din partea superioara este egala .



Voyager 2 a descoperit 10 sateliti a lui Uranus iar studiul asupra Mirindei a relevat ca este unul din cei mai vechi sateliti avand o istorie dinamica .Se pare ca in urma unui impact violent ,luna a fost sparta in bucati ,care ulterior s-au combinat din nou intr-un singur satelit.
Centurile de radiatii din jurul planetei sunt asemanatoare cu ale lui Saturn ,dar compozitia chimica a planetei este diferita :gazele sunt in marea lor
majoritate hidrogen , heliu,metan si formatiuni solide ca amoniac ,apa sau metan.


Urmatoare destinatie a lui Voyager2 a fost Neptun ,NASA profitand de echipamentele sondei aflate in stare relativ buna .












A ajuns in apropierea planetei in 1989 luna iunie .A fost confirmata prezenta atmosferei bogata in heliu si metan .Survolul planetei a dat ocazia unei masurari mai precise a masei planetei care s-a descoperit ca e cu 0,5 % mai mica decat se estimase initial.Pare putin dar o,5 % inseamna o cantitate egala cu masa planetei Marte.
Acest lucru a facut sa inceteze cautarile planetei X.O planeta pe care oamenii de stiinta o calculasera dar nu o observasera .Diferenta de masa lipsa a sistemului solar afalndu-se in aceasta mica ,mare eroare descoperita cu ajutorul lui Voyager.Inainte de a parasi Neptun printr-o noua acrobatie ,se indreapta spre Triton ,satelitul natural a lui Neptun .
Voyager2 a fost singura sonda care a survolat toate planetele sistemului nostru solar(dupa ce in 2006 ,Pluto a fost retrogradata de la rangul de planeta).
Pe 31 decembrie 1989 misiunea lui Voyager se termina oficial .Acum Voyager2 se indreapta spre partea sudiaca a heliosferei iar Voyager 1 spre cea nordica ,noua lor misiune fiind de a studia granita dintre sistemul nostru solar si spatiul interstelar.
Daca vreti sa stiti unde se afla in acest moment cele doua sonde faceti click aici

Cea mai mare stea din Univers

Te-ai intrebat vreodata cat de mari suntem in comparatie cu alte astre?
Privind cerul ,cu ochiul liber ,intr-o noapte senina de vara si uitandu-ne la micile punctulete luminoase care sclipesc in departari ,avem impresia ca suntem cu adevarat foarte mari .
Haideti sa ne imaginam ca putem pune in ordine crescatoare ,de la mic la cel mai mare,toate obiectele din Univers ,cunoscute de om si sa vedem ce iasa .


Pornind de la Luna,putem vedea planetele sistemului nostru solar ,urmate apoi de gigantii care inunda spatiul cu grandoarea lor .

Cea mai mare stea, cunoscuta la ora actuala, este VY Canis Majoris (Super gigantul rosu )situata in constelatia Canis Major aflata la aproximativ 5000 de ani lumina de Pamant .Diametrul stelei este de 21oo de ori mai mare decat al Soarelui nostru,estimandu-se la 2.800.000.000 de km !Daca am vrea sa inconjuram steaua ,la ecuator ,cu o viteza de 900 de km/h ne-ar lua aproxitativ 1100 de ani!






Si totusi ,asa cum spune si pe finalul
filmuletului ,e doar un punct dintr-o
simpla galaxie care numara miliarde de stele ,iar Universul e plin de miliarde de astfel de galaxii!


Galaxii indepartate

nature.com publica un articol exceptional care facea referire la o intreaga categorie de galaxii care va sa fie descoperite si studiate .Asa numitele galaxii indepartate par sa sparga tiparele teoriilor cu privire la nasterea unei galaxii.
Actualele teorii spun ca o galaxie apare cand mai multe roiuri de stele sunt "prinse" de o forta gravitationala puternica sau prin "fuziunea" unor galaxii mai mici .
Galaxia 1255-0,studiata de oamenii de stiinta ,aflata la o distanta de 1o miliarde de ani lumina pare sa faca abstractie de la reguli.Desi este mai mica decat Calea Lactee ,are o masa mult mai mare si este si mai densa .In felul aceste se pare ca teoria conform careia o galaxie creste doar prin absortia altor galaxi sau roiuri de stele cade.Descoperirea i-a luat prin surprindere pe astronomi, deoarece ea poate conduce la ideea ca galaxiile pot creste in talie fara sa absoarba incontinuu alte stele.
"Este ca si cum ai descoperi deodata ca Londiniumul roman avea aceeasi populatie ca Londra actuala", declara, intr-un comentariu publicat de Nature, astrofizicianul Karl Glazebrook."
Ciudata galaxie a fost studiata de 3 oameni de stiinta prin intermediul spectografului GNIRS al telescopului Gemini South.Dupa ce au observat deplasarea spre rosu a spectrului luminos al galaxiei s-a ajuns la concluzia ca lumina acestei formatiuni de stele a fost emisa cand Universul avea doar 3 miliarde de ani vechime.
Desi semnalului este foarte slab, cercetatorii au reusit sa masoare viteza medie a rotatiei stelelor in jurul centrului galaxiei. Aceasta fiind foarte ridicata, ei au dedus ca galaxia are o masa de patru ori mai mare decat Calea Lactee, fiind de sase ori mai mica !

luni, 12 septembrie 2011

Inceputuri

Era o vreme cand Zeii erau coborati pe Pamant fermecand muritorii de rand,apoi au venit vremuri cand Zeii s-au ridicat la ceruri veghindu-ne de dupa stele .
Azi a venit vreme ca noi sa privim dincolo de salajurile lor si sa ne intrebam : e cineva acolo ?
Acum ,aici un muritor de rand isi ridica ochii spre cer si incearca sa inteleaga ce e atarnat deasupra capului sau ,cine si de ce le-a creat.Cu-i ii foloseste atata spatiu ?
Incet,incet vom patrunde tainele Universului fara formule matematice vom privi si vom incerca sa deslusim ce se ascunde dincolo de stele .

Intram direct in subiect cu imaginea zilei de la NASA ,
in care ne sunt prezentate ramasitele unei nove descoperite in 1987.A fost un eveniment extraordinar ,daca luam in calcul ca astfel de fenomene le putem vedea de pe Pamant odata la 400 de ani .
Nova a avut loc in galaxia vecina a Marelui Nor a lui Magellan si a fost numita 1987A.Resturile novei s-au stins de atunci dar recent au inceput sa straluceasca din motive neelucidate,inca.
Inelul de ramasite, format in urma catastrofei a inceput sa emita raze x ,semn ca exista o sursa exterioara care le lumineaza si le incalzeste.