marți, 13 septembrie 2011

Galaxii indepartate

nature.com publica un articol exceptional care facea referire la o intreaga categorie de galaxii care va sa fie descoperite si studiate .Asa numitele galaxii indepartate par sa sparga tiparele teoriilor cu privire la nasterea unei galaxii.
Actualele teorii spun ca o galaxie apare cand mai multe roiuri de stele sunt "prinse" de o forta gravitationala puternica sau prin "fuziunea" unor galaxii mai mici .
Galaxia 1255-0,studiata de oamenii de stiinta ,aflata la o distanta de 1o miliarde de ani lumina pare sa faca abstractie de la reguli.Desi este mai mica decat Calea Lactee ,are o masa mult mai mare si este si mai densa .In felul aceste se pare ca teoria conform careia o galaxie creste doar prin absortia altor galaxi sau roiuri de stele cade.Descoperirea i-a luat prin surprindere pe astronomi, deoarece ea poate conduce la ideea ca galaxiile pot creste in talie fara sa absoarba incontinuu alte stele.
"Este ca si cum ai descoperi deodata ca Londiniumul roman avea aceeasi populatie ca Londra actuala", declara, intr-un comentariu publicat de Nature, astrofizicianul Karl Glazebrook."
Ciudata galaxie a fost studiata de 3 oameni de stiinta prin intermediul spectografului GNIRS al telescopului Gemini South.Dupa ce au observat deplasarea spre rosu a spectrului luminos al galaxiei s-a ajuns la concluzia ca lumina acestei formatiuni de stele a fost emisa cand Universul avea doar 3 miliarde de ani vechime.
Desi semnalului este foarte slab, cercetatorii au reusit sa masoare viteza medie a rotatiei stelelor in jurul centrului galaxiei. Aceasta fiind foarte ridicata, ei au dedus ca galaxia are o masa de patru ori mai mare decat Calea Lactee, fiind de sase ori mai mica !

Niciun comentariu: