Desi numita Voyager 2,sonda a fost trimisa prima din cauza unor decalari survenite lansarii lui Voyager 1,care ulterior a fost lansata ceva mai tarziu ,dar cu o viteza mult mai mare .
Vedeta a ramas Voyager 2 ,care si acum ,la 34 de ani de la lansare, inca transmite date spre Pamant cu o viteza de 160 de biti pe secunda.
Initial ,sonda avea o misiune modesta,si anume de a studia sistemul Jovian ,adica Jupiter si cel Saturnian .
Ghinionul pare ca insoteste misiune inca de la inceput cand bratul cu instumentele stiintifice al sondei nu se extinde la maxim ,dar cu toate astea el functiona in parametrii normali.
Pe data de 10 decembrie 1977 ,Voyager 2 intra in centura de asteroizi ,ce desparte planetele Jupiter de Marte iar dupa 9 zile este depasita de Voyager 1 care fusese lansata dupa 14 zile .
Cu o defectiune la sistemul radio ,sonda intra pe taramul lui Jupiter pe data de 25 aprilie 1979.
Aici zaboveste 4 luni in care face cateva descoperiri importante :
-sunt observati pentru prima data satelitii Andrastea ,Metis si Theba
-lipsa oricarui relief pe Europa
-inelele lui Jupiter ,foarte fine ,nedetectate pana atunci de pe Pamant
-a fost stabilita provenienta marii pete rosii ,care este defapt un anticiclon ce dureaza de 400 de ani
-vulcanismul extrem de pe Io
Folosind Jupiter ca o rampa ,Voyager2 plonjeaza in adancuri pentru a intalni un alt gigant :Saturn.
Dupa doi ani de calatorie ,intalnirea cu sistemul Saturnian are loc pe data de 5 iunie 1981.
Sunt studiate atmosfera gigantului dar si satelitii acestuia Titan, Enceladus, Iapetus, Hyperion, Helene, Dione, Calypso, Mimas, Pandora, Atlas, Janus, Epithemeus, Telesto, Tethys, Rhea sau Phoebe.
Paraseste Saturn ,in stare exceptionala ,fapt pentru care specialistii de pe Pamant hotarasc prelungirea misiunii sondei .
Apropierea de Titan face posibila calcularea unei noi traectorii care sa o trimita pe Voyager2 in afara sistemului Solar nu inainte de o intalnirea cu Uranus.Astfel pe 25 sepembrie 1981 paraseste sistemul Saturnian,iar in noiembrie 1985 ajunge in vecinatatea lui Uranus.
Toate datele pe care le stim despre aceasta lume indepartata provin de la Voyager 2,o alta misiune NASA spre Uranus este programata abia in 2020-2023.
S-a descoperit ca axa planetei este inclinata cu 97,77 grade.Este cea mai mare deviatie din sistemul solar ,distorsionand pozitia polilor magnetici ai planetei .O alta ciudatenie a planetei Uranus e ca desi un pol se afla in intuneric jumate de an (uranian),iar cealalta jumatate la lumina ,temperatura stratului de nori din partea superioara este egala .
Voyager 2 a descoperit 10 sateliti a lui Uranus iar studiul asupra Mirindei a relevat ca este unul din cei mai vechi sateliti avand o istorie dinamica .Se pare ca in urma unui impact violent ,luna a fost sparta in bucati ,care ulterior s-au combinat din nou intr-un singur satelit.
Centurile de radiatii din jurul planetei sunt asemanatoare cu ale lui Saturn ,dar compozitia chimica a planetei este diferita :gazele sunt in marea lor
majoritate hidrogen , heliu,metan si formatiuni solide ca amoniac ,apa sau metan.
Urmatoare destinatie a lui Voyager2 a fost Neptun ,NASA profitand de echipamentele sondei aflate in stare relativ buna .
A ajuns in apropierea planetei in 1989 luna iunie .A fost confirmata prezenta atmosferei bogata in heliu si metan .Survolul planetei a dat ocazia unei masurari mai precise a masei planetei care s-a descoperit ca e cu 0,5 % mai mica decat se estimase initial.Pare putin dar o,5 % inseamna o cantitate egala cu masa planetei Marte.
Acest lucru a facut sa inceteze cautarile planetei X.O planeta pe care oamenii de stiinta o calculasera dar nu o observasera .Diferenta de masa lipsa a sistemului solar afalndu-se in aceasta mica ,mare eroare descoperita cu ajutorul lui Voyager.Inainte de a parasi Neptun printr-o noua acrobatie ,se indreapta spre Triton ,satelitul natural a lui Neptun .
Acest lucru a facut sa inceteze cautarile planetei X.O planeta pe care oamenii de stiinta o calculasera dar nu o observasera .Diferenta de masa lipsa a sistemului solar afalndu-se in aceasta mica ,mare eroare descoperita cu ajutorul lui Voyager.Inainte de a parasi Neptun printr-o noua acrobatie ,se indreapta spre Triton ,satelitul natural a lui Neptun .
Voyager2 a fost singura sonda care a survolat toate planetele sistemului nostru solar(dupa ce in 2006 ,Pluto a fost retrogradata de la rangul de planeta).
Pe 31 decembrie 1989 misiunea lui Voyager se termina oficial .Acum Voyager2 se indreapta spre partea sudiaca a heliosferei iar Voyager 1 spre cea nordica ,noua lor misiune fiind de a studia granita dintre sistemul nostru solar si spatiul interstelar.
Daca vreti sa stiti unde se afla in acest moment cele doua sonde faceti click aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu